Türkiye – Yunanistan Bizans Arkeolojisi Atölyesi

GABAM ve Girit’teki Akdeniz Çalışmaları Enstitüsü (FORTH) Türkiye ve Yunanistan’dan Bizans alanında çalışan arkeologları bir araya getiren iki günlük atölye çalışmasını, 8-9 Eylül 2017 tarihlerinde Antalya’da Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirdi. Katılıcımların büyük çoğunluğu üniversitelerde ve çeşitli kamu kurumlarında çalışan genç araştırmacı ve akademisyenlerdi.

Atölyenin amacı katılımcıların deneyimlerini paylaşabileceği, çalışma metodları, arkeolojik çalışmalara ait süreçler ve yaşanan problemler hakkında görüş alışverişinde bulunabileceği ve olası işbirlikleri ile ilgili ilk adımların atılabileceği bir ortamı yaratmaktı.

Atölyede katılımcılar üç genel alan üzerinde sunumlar gerçekleştirdi; arkeolojik çalışmalar (üniversite kazıları, kurtarma kazıları, altyapı projeleri için yapılan kazılar ve yüzey araştırmaları), Bizans anıtlarının restorasyonu ve arkeolojik çalışmalarda dijital uygulamalar. Tüm oturumlarda bahsi geçen alanlarda uzman moderatörlerin yönetiminde verimli tartışmalar yaşandı.
Atölye çalışması sonrasında katılımcılarla birlikte Myra ve Andriake Antik Kentleri, Demre’deki Aziz Nikolaos Kiliesi ve Myra tiyatrosunun yakınında 2010-2012 yılları arasında kazılarak restore edilen Bizans kilisesine gezi düzenlendi.

Atölyenin programına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

1st Session and 2nd Session

3rd Session and 4th Session