Türkiye’deki üniversitelerde akademik bir disiplin olarak 20. yüzyılın ortalarında gelişmeye başlayan Bizans çalışmalarının tarihçesine ışık tutmayı amaçlayan bu projede sözlü tarih yöntemi kullanılmıştır. Türkiye’deki üniversitelerde Bizans alanında yürütülen akademik çalışmaların ortaya çıkışına tanıklık etmiş, gelişimine yön vermiş ve ilerlemesine katkıda bulunmuş öncü bilim insanlarıyla ve günümüzde aktif olarak bu alanda çalışan akademisyen ve araştırmacılarla sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirilmiştir.
Sözlü Tarih Yöntemi
Sözlü tarih geçmişin belleklerde kalan bilgisini derleyen bir yöntemdir. Öznel bir süreç olan anımsama katılımcıların yaşadıklarını kendilerine özgü bir biçimde ifade ettikleri bireysel anlatılardan oluşur. İçinde şekillendikleri tarihsel ve kültürel bağlamın izlerini taşıyan bu bireysel anlatılar bugünkü zamanda oluştuğu için güncel bağlamdan da etkilenirler. Bu nedenle bellekteki geçmişin nasıl anlatıldığı bugüne ilişkin ipuçları da içerir.
Proje kapsamında iki fazda toplam 35 sözlü tarih görüşmesi gerçekleştirilmiştir.



Proje Direktörü
Prof. Dr. Engin AKYÜREK
Proje Yürütücüsü/Araştırmacı
Şebnem DÖNBEKCİ
İdari Koordinatörler
Deniz Yasemin ÖNEN
Barış ALTAN
Video Çekimleri ve Kurgu – FUKO Creative
Barış ÖZCAN
Kenan DEMİRTAŞ
Baran GÜNEŞ
Video Çekimleri – Tarçın Film
Bahriye KABADAYI DAL
Burak DAL
Koray KESİK
Çeviri ve Düzelti
Seçil SÖNMEZ
Deniz SEVER GEORGOUSAKIS
Şebnem DÖNBEKCİ
İnternet Sitesi Tasarım ve Uygulama
Şebnem DÖNBEKCİ
Koç Üniversitesi Bilgi Teknolojileri



I. Hazırlık Dönemi (1933– 1955)
II. Öncüler Dönemi (1955 – 1975)
III. Genişleme Dönemi (1975 – 1990)
IV. Kurumsallaşma ve Yurtdışına Açılma Dönemi (1990 – 2010)
V. Olgunlaşma Dönemi (2010 – )
Her dönemin belirleyici olayları ve gelişmeleri bu proje kapsamında gerçekleştirilen sözlü tarih görüşmelerinde elde edilen birincil tanıklıklar ve çeşitli ikincil kaynaklardan elde edilen bilgilerle derlenmiştir.


